بیوگرافی جیمی ویلز مؤسس ویکی پدیا در سال ۲۰۰۱ را از وب سایت گرداب جذب بخوانید و با زندگینامه این مرد به عنوان یکی از نوابغ دنیای مجازی بیشتر آشنا شوید.
این روزها همه ما، برای به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز خود و فهمیدن و پیدا کردن جواب هر سؤالی که به ذهنمان می رسد، اولین کاری که انجام میدهیم رفتن به سراغ مرورگرها و نوشتن کلمات کلیدی مورد نظرمان است و سپس در کمترین زمان، با دنیایی از اطلاعات روبرو میشویم. یکی از منابع مهمی که احتمالاً شما هم با آن آشنا باشید، ویکی پدیا است. دانشنامهای جامع که در زبانهای مختلف محتواهایی کامل از هر آنچه بخواهیم در اختیار ما میگذارد.
اما تا به حال این سوال به ذهن تان رخنه کرده است که مؤسس ویکی پدیا که بودهـت و ایده آن برای اولین بار توسط چه کسی اجرا شد؟ آیا جیمی ویلز را می شناسید؟ جیمی ویلز نابغه دنیای مجاز موسس و بینان گذار ویکی پدیا در سال 2001 می باشد.
بیوگرافی جیمی ویلز و دوران کودکی او
جیمی ویلز، با نام کامل جیمی دونال ویلز (Jimmy Donal Wales) در 7 آگوست سال ۱۹۶۶ در شهر هانتسویل ایالت آلاباما آمریکا به دنیا آمد. پدرش صاحب یک خواروبار فروشی و مادر او به همراه مادربزرگش صاحب یک مدرسه خصوصی بودند که جیمی و سه برادر و خواهرش هم در این مدرسه تحصیلات ابتدایی خود را به پایان رساندند.
سبک تدریس و تحصیل در این مدارس، سنتی و به این گونه است که دانشآموزان کلاس اول تا چهارم در یک گروه و کلاس پنجم تا هشتم در یک کلاس درس میخوانند. با وجود این که خود جیمی بسیاری از اطلاعاتش را مدیون همین شیوه آموزش گروهی میدانست، اما بعدها با دیدی کاملا منتقدانه در اینباره سخن میگوید.
برای پیشدانشگاهی در مدرسه راندولف ثبتنام میکند. راندلوف یکی از نخستین مدارسی است که از فناوریها و آزمایشگاههای رایانهای بهرهمند بود. هزینه تحصیل در این مدرسه بالا بود اما خانواده جیمی، بخاطر اهمیت زیاد تحصیل فرزندشان، باید میپرداختند.
زندگی شخصی جیمی ویلز
در ادامه بیوگرافی Jimmy Wales به زندگی شخصی وی خواهیم پرداخت. جیمی که با لقب «جیمبو» شناخته میشود، در سال ۲۰۰۶ از نگاه مجله تایم جزو صد نفر تأثیرگذار دنیا شد. از سال ۲۰۱۴ به بعد، دیگر اطلاعاتی از داراییهای جیمی ویلز در هیچ منبعی بهروز نشده است. او در سال ۱۹۸۶ و در سن بیست سالگی برای بار اول ازدواج کرد.
همسر اولش پاملا گرین، همکارش بود که هفت سال بعد از او جدا شد. چند سال بعد، یکی از دوستانش در شیکاگو او را با کریستین روهان آشنا کرد که منجر به ازدواج آن ها در سال ۱۹۹۷ شد.
با وجود این که جیمی از ازدواج دوم خود صاحب یک فرزند دختر بود اما سال ۲۰۰۸ از او جدا شد. دخترش در فلوریدا پیش مادرش زندگی می کند. چهار سال بعد با کیت گاروی در لندن آشنا میشود. جیمی ویلز بعد از ازدواج سومش در سال ۲۰۱۲ تاکنون صاحب دو دختر دیگر شده و در حال حاضر با آن ها در لندن زندگی میکند.
بیوگرافی جیمی ویلز و فعالیتهای وی
جیمی ویلز، در سن ۱۶ سالگی و پس از اتمام دورهی پیشدانشگاهی وارد دانشگاه شد. ۱۹۸۶ کارشناسی دانش مالی را از دانشگاه اوبرن گرفته و سپس برای ادامهی تحصیلات و اخذ فوق ليسانس خود، به دانشگاه آلاباما میرود. برای گرفتن دکترای امور مالی به دانشگاه ایندیانا رفته و در آنجا تدریس هم میکند. اما بدون ارائه پایاننامه دانشگاه را ترک کرد چرا که میگفت علاقهای به انجام این کار ندارد.
در سال ۱۹۹۴ در شرکتی در شيکاگو استخدام شد که در زمینه بورس فعال بود. Jimmy همیشه علاقه زیادی به بازیهای آنلاین و دنیای اینترنت داشت و گاهی نیز کدنویسی میکرد. ۱۹۹۶ کار خود را با راه اندازی یک وب سایت اینترنتی تفریح و سرگرمی به نام بومیس (Bomis) آغاز کرد و رسماً وارد دنیای کار در اینترنت شد. ویلز که همیشه به دنبال خلق یک دانشنامه جامع بود که دسترسی به آن ساده باشد، در سال ۲۰۰۰ نیوپدیا را به کمک لری سَنگِر راه انداخت.
همکاری جیمی ویلز با لری سَنگِر
لری سَنگِر، که آن زمان دانشجوی دکتری فلسفه بود، از ویلز خواست تا در تأسیس دانشنامهای اینترنتی و رایگان به او کمک کند که تمامی کاربران، حتی کسانی که عضو وبسایت نیستند، بتوانند مقالات خود را در آن بار گزاری کنند. در واقع میتوان ایده اصلی ویکی را متعلق به سَنگِر دانست و جیمی ویلز و لری سَنگِر را مشترکاً بنیانگذاران نیوپدیا و بعدها ویکی پدیا دانست.
اما این مسئله چندان برای ویلز خوشایند نیست و او خود را تنها مؤسس این بنیاد میداند. در سال ۲۰۰۲ سَنگِر راه خود را از ویلز و بنیاد جدا کرد. از یک جیمی ویلز در سال ۲۰۰۴ که ۵۰۰ هزار دلار برای ایجاد پروژههای ویکی سرمایهگذاری کرد، که بیشتر این پول را از بومیس و نیوپدیا بهدست آورده بود.
جیمی ویلزو چگونگی خلق ویکی پدیا
Jimmy Wales میخواست دانشنامهی نیوپدیا بهگونهای باشد که افراد متخصص در زمینههای مختلف و به هر زبانی که میخواهند، محتواهای تولیدی خود را در آن بار گزاری کنند و مقالات نهایی توسط فرآیند به نام «داوری همتا» بررسی شود. اما بعد از مدتی به گفته خود ویلز متوجه شدند که این کار را به روش قدیمی و سنتی همیشه انجام میدهند و کاربران لذتی از تولید محتوا و بارگذاری آن در وبسایت نمیبرند، چرا که فرآیند بازنگری و داوری آن توسط تیمی متشکل از متخصصان دانشگاهی بود که مطالب را به روش مقالات دانشگاهی بررسی میکنند و این مسئله باعث ترس و عدم علاقه کاربران برای ادامه نوشتن میشد.
تشکیل دانشنامهی ویکیپدیا
ویلز و سَنگِر پس از مشورت با یک برنامهنویس حرفهای به نام بن کویتز، به این نتیجه رسیدند که برای رسیدن به آنچه مدنظر داشتن، بهتر است الگوی «ویکی» را دنبال کنند و دهم ژانویه ۲۰۰۱ اولین ویکی را به نیوپدیا اضافه کردند. پس از اینکه تیم ویراستاران نیوپدیا در پروژهی ویکی همکاری نکردند، جیمی تصمیم گرفت ویکی را در دامنهای جدا راه بیاندازد و به این ترتیب دانشنامهی ویکیپدیا شکل گرفت.
با وجود نگرانیهای ویلز و سَنگِر از اینکه محتواهای تولید شده در ویکیپدیا زیاد مفید و علمی نباشد، اما در مدتی کوتاه حجم مطالب به حدی رسید که از مطالب نیوپدیا نیز بیشتر شد. بعد از برخی مشکلات پیش آمده بین جیمی و لری، سرانجام سَنگِر در مارس سال ۲۰۰۲ از ادامهی همکاری با ویلز استعفا داد. جیمی ویلز در مصاحبهای دربارهی هدف پروژهاش میگوید: (جهانی را تصور کنید که هر فرد در آن، به مجموعهای از تمام دانش بشری به رایگان دسترسی داشته باشد. این هدف کاری است که انجام میدهیم.)
سخن آخر
در این مقاله با بیوگرافی جیمی ویلز، مؤسس بنیاد ویکیپدیا در سال ۲۰۰۱ آشنا شدید. خواندن زندگی نامه افراد موفقی تنها یکی از راه های موثر برای تغییر باورها می باشد. زیرا با خواندن آن ها می توانید با زندگی بسیاری از افراد موفق و روش های رسیدن به موفقیت آن ها آشنا شوید و ذهن منطقی خود را قانع کنید که شما هم می توانید به جایگاه آن ها برسید و به موفقیت های زیادی دست یابید. با خرید کتاب بیوگرافی افراد موفق و ثروتمند جهان از کتاب صوتی می توانید به زندگی نامه صدها فرد موفق در ایران و جهان آشنا شوید و از آن ها در جهت رسیدن به اهداف تان استفاده کنید.
