چشم انسان هنگام مطالعه بارها در جهتهای مختلفی میچرخد. بطور میانگین تنها هر ۲۰۰ یا ۳۰۰ ثانیه، چشم بی حرکت میایستد و در باقی اوقات طی یک سری حرکت جهشی که Saccade نامیده می شود، جابجا می شود.
این حرکات البته بی دلیل نیستند و طی پروسههای شناختی مختلفی نظیر تصور، توجه و زبان هدایت میشوند. حال محققان دانشگاه پوتسدام، با همکاری دو موسسهی مختلف به نامهای Weizenbaum و Leibniz موفق شدهاند سیستمی طراحی کنند که میتواند بر اساس حرکات جهشی افراد، هویت آنها را به درستی شناسایی کند.
پژوهش انجام شده توسط این تیم تحقیقاتی به تشریح کار سیستمی میپردازد که میتواند روند حرکتی چشم افراد نظیر مسیر بررسی مقطعی و الگوهای خیره شدن را بیاموزد. گفته شده که هر افراد روند نگاه کردن خاصی دارد که منحصر به فرد بوده و با دیگر اشخاص متفاوت است.
پژوهشگران دربارهی مزیتهای این سیستم صحبت کرده و مدعی شدهاند:
«شناسایی بر اساس حرکت چشم افراد هنگام مطالعه مزایای کاربردی زیادی برای بسیاری از مسائل به شمار میرود. برای مثال میتوان یک متن را در مقابل چشمان کاربر قرار داد و بر اساس حرکات جهشی مردمک چشم وی هنگام خواندن متن، هویت او را شناسایی نمود.»
محققان برای آنکه بتوانند از کارایی سیستم طراحی شده خود مطمئن شوند، ۱۱ متن مختلف را به صورت تصادفی مقابل چشم داوطلبان قرار دادند تا آنها را مطالعه کنند. البته پیش از این عملیات، یک دستگاه ردیاب چشم به نام SR Research Eyelink 1000 تمامی حرکات چشم داوطلبان را ذخیره نموده بود.
در تستی که میان ۶۲ داوطلب برگزار شده بود، سیستم هوش مصنوعی موفق شد که افراد را با دقت ۹۱.۵۳ درصد شناسایی نماید. البته باید گفت که این رقم در برابر دقت احراز هویت ۹۹.۸ درصدی سنسورهای اثر انگشت، عدد بالایی به شمار نمی رود.
تماشا کنید: رباتهای بهرهمند از هوش مصنوعی حرکات انسان را تقلید میکنند