رضا تقیپور انوری، نماینده تهران در مجلس و عضو کمیسیون صنایع، که روزی وزیر ارتباطات محمود احمدینژاد بوده است، بر کم بودن میزان افزایشی که دولت برای حقوق کارمندان در نظر گرفته تأکید کرد و گفت: دولت باید با هدفمند کردن یارانهها، حقوق کارمندان را متناسب با تورم افزایش دهد. مشروح این گفتوگو را در ادامه بخوانید.
شما در روز تصویب کلیات بودجه از مخالفان جدی بودید. با توجه به اختلاف نظری که وجود داشت دلیل مخالفت شما با بودجه چه بود؟
خود آقای قالیباف به این ایرادهایی که وارد شد اذعان داشتند. نکته اختلافی اینجاست که دوستان میفرمایند مشکلات بودجه را در کمیسیون تلفیق درست میکنیم و حرف ما این است که اگر به این موارد در مجلس دست بزنید، خلاف اصل ۷۵ قانون اساسی میشود. ما معتقد بودیم بودجه را به دولت برگردانند و ایرادهایی را که خودشان هم قبول دارند که مطابق برنامه هفتم نیست از جمله بحث رشدها، تورم و… دولت اصلاح کند.
الان حدس ما که درست هم هست این است که اساساً این موارد در کمیسیون تلفیق درست نخواهد شد چون خلاف اصل ۷۵ قانون اساسی است. یعنی اگر در کمیسیون تلفیق اصلاحاتی اعمال شد که برای دولت هزینه به بار آورد، شورای نگهبان آن موارد را به دولت بازمیگرداند. بنابراین اصلح این بود که این موارد را به دولت ارجاع میدانند تا اصلاح شود و برگردد و مجلس برای ادامه کار به مشکل نخورد.
*آقای قالیباف همان زمان گویا به آقای پورمحمدی تاکید کردند که موارد مد نظر مجلس با مشکل اصل ۷۵ مواجه نشود و همکاری کنند تا مشکلی پیش نیاید و ایشان هم موافقت کردند که در ادامه رئیس مجلس اجازه رأیگیری دادند؟
خب حالا دور نیست، منتظر میمانیم و با هم میبینیم که کار چگونه پیش خواهد رفت.
یکی از ایرادات بودجه این است که این میزان افزایش حقوق متناسب با تورم نیست
*یکی از مباحثی که برخی نمایندگان مجلس نسبت به آن ایراد وارد کردند میزان افزایش حقوق کارمندان بود که دولت میانگین را ۲۸ درصد در نظر گرفته است.
بله یکی از ایرادات این است که این میزان افزایش موافق تورم نیست.
*پس شما جزو مخالفان هستید و معتقدید این میزان باید متناسب با تورم افزایش پیدا کند؟
بله! علیالقاعده قانون میگوید این افزایش حقوق سالانه باید مطابق با تورم باشد.
ادامه روند متناسب نبودن افزایش حقوق با تورم، موجب تضعیف پول ملی میشود/ ثابت شده که دولت اگر اراده کند میتواند نرخ ارز را کنترل کند
*سالهای قبل این نظر شما محقق نشده و تقریباً بیشتر دولتها این قانون را رعایت نکردهاند؟
وقتی این روند تکرار میشود نتیجه آن است که اولاً تضعیف پول ملی دارد اتفاق میافتد. ببینید، این همه درباره مهاجرت صحبت میکنند اما به نظر من همه این حرفها فرعی و حاشیه است. اصل حرف این است که این فرایند باعث تضعیف ریال میشود. یعنی آن فردی که تصمیم به مهاجرت میگیرد متاسفانه درآمد خود را با دلار مقایسه میکند و به عنوان مثال میگوید من در حال حاضر اینقدر دلار درآمد دارم و اگر به فلانجا مهاجرت کنم درآمدم به آنقدر دلار افزایش پیدا میکند؛ فرمول این است.
الان هم دیگر ثابت شده که دولت اگر اراده کند میتواند نرخ ارز را کنترل کند. حرف ما این است که اگر این کنترل اتفاق بیفتد و ریال تضعیف نشود، خیلی از مشکلات و مسائل اقتصادی فعلی رفع میشود. اصلاً آن زمان دیگر لازم نیست به این بحث بپرداریم که افزایش حقوق باید ۲۵ درصد باشد یا ۴۰ درصد.
*الان با توجه به اینکه دولت اعلام میکند منابعی برای تامین این مبلغ ندارد، به نظرتان اگر قرار باشد میزان افزایش حقوق سالانه درصد بیشتری را شامل شود منابع آن باید از کجا تامین شود؟
این نکتهای که دولت میگوید درست است. اما بحث سر مسائلی است مانند اینکه چرا هنوز یارانهها هدفمند نیستند؟ یعنی ما از سال ۸۶ این موضوع را مطرح میکنیم. یک مرحله هم این اتفاق رخ داد و قیمت انرژی ترمیم شد اما باز متوقف شد. تعارف که نداریم، امروز آن افرادی که برخوردار هستند یارانه بیشتری در بنزین، گاز، برق و همه چیز دریافت میکنند. اینها باید اصلاح شود؛ در جواب اینکه میپرسید از چه محلی تامین شود، به نظر من از اینجا باید تحقق یابد.
*پس به نظرتان از طریق اصلاح هدفمندی دولت میتواند میزان افزایش حقوق را اعمال کند؟
بله اینها را درست کنند. ما الان چسبیدهایم به اینکه یک خانواده چقدر مصرف میکند که البته این هم درست است، باید این هم قاعدهمند شود. اما سوبسید را به صنایعی میدهیم که افتخار هم میکنیم که صادرات میکنند، البته باز هم تا اینجای ماجرا درست است. بله صادرات مایه افتخار است و خیلی هم خوب است اما این انرژی یارانهای است که صادرکننده آن را صادر میکند، حق دولت و مردم را باید بدهد. اینها را باید درست کنند. محلی که به دنبالش میگردید اینجاست. اگر این مبالغ درست دریافت شود میتوان در مواردی مانند افزایش حقوق کارمندان آن را هزینه کرد.
منبع:
تجارت نیوز